Zajszorongás, zajfóbia? Van megoldás!
A zajszorongás és a zajfóbia egyre több kutya és gazdi problémája. Hirbek Edina kisállatpszichológus a megoldási lehetőségekről is beszél ebben az adásban.

2. évad #02

Embereknél, állatoknál is teljesen normális, ha a váratlan, erősebb hanghatásokra összerezzennek, megijednek. De ha egy kutya (vagy macska) bizonyos zajok hallatán reszketni, szorongani kezd, vagy akár retteg, rombol, netán pánik- vagy akár epilepsziás rohamot kap, arra minden rendes gazdi odafigyel, és igyekszik megoldást találni. A zajszorongás, a zajfóbia komoly probléma, amivel muszáj is foglalkozni. Mert nemcsak a tűzijáték vagy a petárdázás, de akár a nagyobb vihar is rendesen megtépázhatja a kutyánk és ezzel a mi idegeinket. Különösen, ha egy olyan kutyáról van szó, aki magában vagy akár másokban is képes ilyen helyzetekben kárt tenni.

Szakértőnktől, Hirbek Edina kisállatpszichológustól megtudjuk, hogy 2016-hoz képest 2023-ra tovább emelkedett mind a természetes (például a vihar okozta), mind pedig a mesterséges zajoktól való fóbia (amilyen például a tűzijáték). Erről Sátori Ágnes állatorvos, viselkedésterapeuta beszélt egyik előadásában, aki rendszeres vendége a Petcast adásainak.

Ha az állat megriad egy váratlan hanghatástól, az természetes. Onnan tudható, hogy az nem vált ki belőle szorongást vagy főleg pánikot, hogy nem menekül a hangtól, hanem ha tisztes távolságból is, de érdeklődve figyeli, keresi a forrását. Ha azonban azonnal menekülőre fogja, ha leesik egy tál a konyhában, és elrohan a lakás legtávolabbi pontjára, vagy a kanapé alá bújik szűkölve, az már fontos jelzés a gazdinak, hogy itt más problémák is adódhatnak.

Például szorongás is kapcsolódhat az egyes zajokkal szembeni túlzott érzékenységhez vagy fóbiához – magyarázza a szakember. Szerinte viselkedésterápiával – és persze a gazdi hosszú távú elkötelezettségével – akár egy évek óta fennálló problémát is meg lehet oldani. Ezzel a kisállatot egy óriási nyomás, stressz alól felszabadítani.

De előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség van ahhoz, hogy egy zajszorongó vagy zajfóbiás kutyánál, macskánál egyáltalán el lehessen kezdeni a viselkedésterápiát. Lehet, hogy olyan mélyen gyökerező a probléma. Ehhez pedig minden esetben állatorvosi konzultáció szükséges – hangsúlyozza Hirbek Edina. Aki óva int attól minden gazdit, hogy az interneten, baráti társaságban vagy a saját házipatikájában keresse a megoldást. Azzal csak tovább ronthat a helyzeten.

Minden állat és minden probléma egyedi, ezért a megoldások sem lehetnek univerzálisak. Ahogyan azt is minden esetben a gazdinak kell tudnia, hogyan tud hatékonyan segíteni megnyugodni a kedvencének. Akár a dörgéstől, villámlástól vagy éppen a tűzijátéktól riadt meg.

„Meg szokták tőlem kérdezni, mi a jó megoldás, hogy megnyugtassam a kutyámat: ha simogatom, vagy ha békén hagyom. Én azt mondom erre, hogy amit a kutya igényel. Ha ő keresi a társaságunkat, akkor az rendben van. De, ha el szeretne távolodni, bebújni valahova, akkor adjuk meg neki a lehetőséget erre.”

Címkék: kutya | tűzijáték | zaj

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

    

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

A kutya szőre nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is védi őt. Ezért jogos kérdés, hogy nyírni vagy nem nyírni, még akkor is, ha nagyon meleg van.

Minden kutya tud úszni?

Minden kutya tud úszni?

Sok kutya imádja a vizet és jól tud úszni. És vannak kutyafajták, amelyek alkalmatlanok az úszásra, vagy sokkal kevésbé jól úsznak. Nézzük, melyik melyik!

Kutya babakocsi!?

Kutya babakocsi!?

A kutya babakocsi egy speciálisan kialakított szállító eszköz. Olyan, mint egy normál babakocsi, de kifejezetten állatok számára, az ő igényekre tervezték.

Youtube short

Közösségi média