Szeparációs szorongás? Ismerd fel!
Az egyik leggyakoribb viselkedési probléma a társállatainknál a szeparációs szorongás. Kutyáknál fordul elő legtöbbször. Fontos felismerni és tenni ellene.

1. évad #35

A kutyák társas lények. Nem evidens nekik, hogy 6-8 órát egyedül legyenek. Ezt megtaníthatjuk, de ez nem az alap!” Ez az egyik legfontosabb üzenete ennek a Petcast-epizódnak, amelyben Sátori Ágnes állatorvossal, viselkedésterapeutával beszélgetek a szeparációs szorongásról.

Ez az egyik leggyakoribb viselkedési probléma a társállatainknál, és bár tulajdonképpen bármelyik fajnál előfordul, mégis a kutyák szenvednek tőle a leggyakrabban. Pedig nem kéne ennek így lennie, ha minden gazdi tudná, hogy a kölyökkutyákat – és az örökbe fogadott kutyákat, legyenek bármilyen idősek – nagyon fontos hozzászoktatni az egyedülléthez. És igen, a kerti kutyákat is, mert bár őket több inger éri, érheti, mint a lakásban tartott fajtársaikat, az ember hiányát ők is megszenvedhetik.

Az adásból kiderül az is, hogy idős korban is azoknál a kedvenceinknél is előjöhet a szeparációs szorongás, akiknél korábban soha nem jelentkezett ez a probléma. Meg az is, hogy melyek azok a fajták, amelyeknél az átlagosnál gyakoribb a szeparációs szorongás. Fontos tudni, hogy a szeparációs szorongást már akkor fel lehet ismerni, amikor még csak apróbb jelek figyelmeztetnek rá.  

Jó hír, hogy lehet tenni ellene, és kell is, hiszen folyamatos szenvedést, stresszt okoz az állatnak. Ettől pedig minden jó érzésű gazdinak meg kell óvnia négylábú (vagy egyéb) társát. Hallgass ide, és hozd ki magadból a legjobb gazdit!

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

     

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Elveszett? Ellopták? Találtad?

Elveszett? Ellopták? Találtad?

Talált kutya, cica? Elveszett, ellopott kisállat? Mi ilyenkor a teendő, a lehetőség? Kit hívjunk fel, hová forduljunk?

Youtube short

Közösségi média