Nyaralás kutya, macska nélkül
Hol lehet a legnagyobb biztonságban a kutya vagy a macska nyaralás idején, ha nem visszük őt magunkkal? A Petcast most ezt járja körbe.

Panzió, szitter, rokon, barát?

3. évad #3

Hurrá, itt a nyár! A kutyások közül sokak számára nem is igazi a nyaralás sem, ha nem vihetik magukkal a kedvencüket. Ám van, aki a kutya vagy a macska szeretne pihenni, vagy olyan helyre utazik, ahová nem viheti őt magával.

Nagyon sok gazdi családtagként tekint a kutyájára, és nehezen válik meg tőle, akár csak pár napra is. Székely Daniella kutyatréner és viselkedésterapeuta szerint azonban fontos, hogy időnként úgy pihenjünk, hogy az minden szempontból feltöltődést jelentsen, mert akkor tudunk a szeretteinkről, így a kis kedvenceinkről is igazán jól gondoskodni.

Az adásban átbeszéljük többek között, hogy milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon egy gazdinak a kutya elhelyezésére, ha nélküle menne pihenni. Az adásból kiderül, hogy ahány kutya (macska), annyi megoldás.

  • Vannak olyan kedvencek, akik teljesen jól alkalmazkodnak egy panziós környezethez. Ők inkább a vagányabbak, a kutyákkal alapvetően szociálisak, akiket nem viseli meg különösebben, hogyha a gazdi nincs velük.
  • Vannak olyanok, akik számára jobb választás a szitter vagy a rokon, barát. Vagy azért, mert mondjuk a saját fajtársaikkal nem igazán jönnek ki. Vagy, mert nem bírják az egyedüllétet.

Ha a cica, de főleg a kutya rokonhoz, baráthoz kerül a nyaralás idejére, akkor fontos mérlegelni, hogy vajon meg tud-e birkózni például egy nagytestű állat sétáltatásával egy idősebb ember. Mindegyik megoldás esetében fontos, hogy gondoskodjunk a kutya, macska egészségéről is. Tehát a tápot, konzervet vagy egyéb ételt, amit enni szokott, lehetőleg porciózva készítsük elő. Emellett pedig az oltási könyvet és az állatorvos elérhetőségét is adjuk oda.

Rokon vagy barát esetében az elővigyázatossághoz hozzátartozik, hogy megnézzük, hol van a legközelebbi állatorvos. A szitter, a panzió erről jellemzően maguk gondoskodik, de érdemes rákérdezni. És természetesen na akkor vigyük be először a panzióba, amikor már nyakunkon a nyaralás, ahogyan a szitterrel, rokonnal vagy baráttal is érdemes előtte megismertetni a kutyát, cicát.

Az adásban kitérünk arra is, hogy okoz-e lelki törést az állat esetében, ha nélküle megyünk nyaralni. A legtöbb kutyának, pláne, ha ez nem az első alkalom, nem szokott különösebb törést okozni – mondja Székely Daniella. Azoknak, akiknek amíg van inger, és el tudják foglalni magukat, addig mindegy, kivel vannak, mert nagyon jól érzik magukat, még jó buli is az ilyesmi. A matricakutyáknak valószínűeg ez nagyobb megterhelés a külön nyaralás. A szakember szerint ezzel együtt sem lehet senkitől elvárni, hogy mondjuk egy szeparáció szorongás tréning alatt lévő kutya miatt évekig ne nyaraljon.

A Petcast egy másik adásában a szitter szolgáltatással ismerkedhetsz meg közelebbről a Petwisecare gyakorlatán keresztül.

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

    

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Nyáron is gondtalanul!

Nyáron is gondtalanul!

Nyáron több időt tölthetünk négylábú családtagjainkkal. De Ilyenkor fokozottabb odafigyelést is igényel minden kisállat, főleg a kutyák.

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

A kutya szőre nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is védi őt. Ezért jogos kérdés, hogy nyírni vagy nem nyírni, még akkor is, ha nagyon meleg van.

Minden kutya tud úszni?

Minden kutya tud úszni?

Sok kutya imádja a vizet és jól tud úszni. És vannak kutyafajták, amelyek alkalmatlanok az úszásra, vagy sokkal kevésbé jól úsznak. Nézzük, melyik melyik!

Youtube short

Közösségi média