Mi a Petcast?

Olvasás közben hallgasd meg a legfrissebb epizódunkat!

    

A Petcast az Állati jó gazdik Egyesület  podcastcsatornája

amelynek fő célja:

  • a felelős kisállattartással kapcsolatos széleskörű ismeretek terjesztése, 
  • a tudatos vásárlás/örökbefogadás, valamint tartás/gondozás megismertetése, 
  • mindezek által pedig a kóbor vagy rossz körülmények között tartott állatok számának csökkentése.

S hogy miért kell a Petcast?

Mert a kedvtelésből tartott állatok száma Magyarországon kiugróan magas:

  • 2,5 és 4-5 millió kutya és
  • majdnem 2,5 millió macska él emberekkel.

De sajnos rettentően sok a gazdátlan állat is: a kóbor kutyák számát 300 ezerre, a kóbor macskákét pedig 3 millióra teszik! Ezek az adatok pedig azt mutatják, hogy sokat kell még tenni azért, hogy az emberek tudatosan, felelősen döntsenek a kisállattartás mellett, és az állatok megkapják az őket megillető gondoskodást.

Visszatérő vendégek

Fodor Kinga

Állatorvos, kisállattáplálási szakértő, de kutya- és macskakozmetikus végzettsége is van. Az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense. 2014 óta részt vesz a magyarországi állatorvosi asszisztensképzésben. 2018-ban és 2023-ban is elnyerte Az év állatvédő állatorvosa kitüntető címet. Elkötelezett állatvédő, egy közel „nagykorú”, azaz 18 éves törpe pincser gazdája, továbbá, ahogyan ő fogalmaz, egy vállról indítható méregzsák csivava, és egy hiperaktív törpe tacskó időszakos felvigyázója.

Sátori Ágnes

Állatorvos, viselkedésterapeuta, a pszichológiai tudományok doktora. Tanárként több mint 20 éve részt vesz a jövő állatorvosgenerációinak oktatásában az Állatorvostudományi Egyetemen. Rendszeresen tart előadásokat trénereknek, asszisztenseknek, jó ideje már döntően problémás viselkedésű állatokkal, illetve gazdáikkal dolgozik. 

Több infó

„30 évvel ezelőtt befogadtam egy bántalmazott kutyát, aki megtanított arra, hogy ne csak az egyetemen tanított diagnosztikára támaszkodjak, hanem ‘olvassak a sorok között’,  lássam ahogy az állatok kommunikálnak, halljam a különbséget ugatás és ugatás között. Hogy figyeljek mindenre, túl a szívfrekvencián, légzésszámon, vagy testhőmérsekleten, lássam a szorongás apróbb jeleit, észrevegyem egy rendelői asztalon álló kutyánál a nyugodt viselkedés és a lefagyás közti különbséget. Azért, hogy megértsem az emberi tényezőt is, pszichológiát tanultam, mert meggyőződésem szerint a társként tartott állathoz a gazda és a környezet is hozzátartozik – egy összefüggő rendszerről beszélünk. Mivel magam is több állattal osztom meg az életem, átérzem a gazdák helyzetét, miért aggódunk, mi jelent terhet, vagy örömöt – akár együtt a kettőt…”

Vetter Szilvia

Állatvédelmi és jogpszichológiai szakjogász, állatvédelmi kutató, oktató, a gazdálkodástudományok doktora, kommunikációs szakember. Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának vezetője, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az első állatvédelmi témájú cikke 2009-ben jelent meg, azóta számos hasonló tárgyú tudományos és ismeretterjesztő cikk szerzője, magyar és nemzetközi konferenciák előadója, szakdolgozatok témavezetője, állatvédelmi jogot oktat állatorvos-hallgatóknak magyarul, angolul és németül.

Több infó

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem által az országban első
ízben 2022-ben indított állatvédelmi szakjogász képzés, illetve a 2023-ban indított jogi szakokleveles állatvédelmi szakemberképzés egyik alapítója. 2020-ban megkapta a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének legnagyobb szakmai elismerését, a „Szavak embere” díjat. 2020-ban jelent meg a felelős állattartásról szóló mesekönyve Anya! Ugye megtarthatom? címmel. Egy tizenegy éves kisfiú édesanyja, családjában él egy háromlábú tacskókeverék és egy gyönyörű vörös kandúr is.

Szia, örülök, hogy itt vagy!

Haiman Éva vagyok, újságíró, az Állati jó gazdik Egyesület elnöke, a Petcast podcast megálmodója és házigazdája. A kutyám neve Zsálya, akivel sok mindent újra kellett értelmeznem, tanulnom arról, mit is jelent, hogyan is kell jó gazdinak lenni. Pedig ő már a negyedik négylábú társam…

Azt tapasztalom, hogy manapság nagyon nehéz kisállattartóként hiteles forrásból tájékozódni, annyi mindent lehet olvasni az interneten. Az Állati jó gazdik Egyesületben és itt, a Petcastban is azért dolgozom, hogy ne érezd magad elveszve az információözönben. Segítek kiválasztani számodra a hiteles információkat, hogy kihozhasd magadból a legjobb gazdit, azt, akit kedvenced megérdemel. Legyen kutya, cica, rágcsáló, madár, hüllő vagy bármilyen fajú kisállat.

A hitelesség záloga többek között, hogy a Petcast podcast szakmai együttműködő partnere az Állatorvostudományi Egyetem.