Másképp viselkedik a kutya?
Egyre több kutya egyre többféle viselkedési problémát mutat manapság – mondja a Petcast podcast vendége, Sátori Ágnes állatorvos, viselkedésterapeuta.

Vidd mielőbb állatorvoshoz! 3. évad #4 (remake)

Ha a kutya nem a megszokott módon viselkedik valamiben, a mögött sokféle dolog húzódhat. De azt nagyon fontos tudni, hogy az okot fel kell deríteni, mert magától a probléma nem fog megoldódni.

Miért viselkedik máshogyan a kutya?

Vannak olyan viselkedésbeli változások, amelyeket szervi betegségek vagy az azokhoz társuló fájdalom okoz. Ezt a kutya egészsége érdekében különösen fontos felismerni. De az is lehet, hogy pszichés problémáról van szó, amilyen mondjuk a szeparációs szorongás vagy a zajfóbia. Attól függően, hogy hol a viselkedésprobléma gyökere, állatorvos, tréner vagy viselkedésterapeuta lehet a gazdi segítségére. És lehet, hogy a gazdinak is tennie kell azért, hogy a helyzet pozitív irányba változzon.
Amikor belenyúlunk egy viselkedés alakításba, akkor rendszerszinten változtatunk, tehát mindenkit változtatunk valamennyire, ha mást nem, akkor a gazdának a gondolkodását” – mondja Sátori Ágnes, aki sok jó példát is lát az állattartók részéről, de negatívokat is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: „Ha kutyát tartunk, felelősséggel jár, ha macskát tartunk, ha madarat, minden állat felelősséggel jár, nem kötelező.”

Jó hír a gazdik számára, hogy az, amit mi viselkedési problémának tartunk, korántsem mindig az. Előfordul, hogy csak a gazdi nem tudja, hogy például a területvédelem és ennek kifejezésére az ugatás a kutya alapvető ösztöne. Ettől persze még lehet zavaró, és bizonyos korlátok közé szorítható, de azt tudni kell, hogy alapjáraton ez természetes velejárója a kutyatartásnak.

Aki pedig cicát (is) tart, annak ajánljuk figyelmébe a cicák viselkedési zavarairól szóló podcast adásunkat!

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

    

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

A kutya szőre nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is védi őt. Ezért jogos kérdés, hogy nyírni vagy nem nyírni, még akkor is, ha nagyon meleg van.

Minden kutya tud úszni?

Minden kutya tud úszni?

Sok kutya imádja a vizet és jól tud úszni. És vannak kutyafajták, amelyek alkalmatlanok az úszásra, vagy sokkal kevésbé jól úsznak. Nézzük, melyik melyik!

Kutya babakocsi!?

Kutya babakocsi!?

A kutya babakocsi egy speciálisan kialakított szállító eszköz. Olyan, mint egy normál babakocsi, de kifejezetten állatok számára, az ő igényekre tervezték.

Youtube short

Közösségi média