ló
#11 Sok pénz és józan ész kell a ló tartásához
Ez az epizód a ló körül forog, az adás vendége egy lógyógyász-specialista Szegedről, Krajcsovics László. Ő segít eligazodni minden fontos lovas kérdésben.

A társállatoknál nem a méret a lényeg: erre tökéletes példa a ló, ami nem kisállat, még csak nem is kis állat. Ahhoz viszont kétség nem fér, hogy igazi kedvencek ők, így a paciknak a Petcast podcastban is itt a helyük!

Drága dolog a ló

A lovak egy része bértartásban van, de – főleg a rezsiválság és az infláció miatt – sok ló szó szerint háziállat lett. De jó ez? És ha igen, kinek? Egyáltalán, mi minden kell a biztonságos otthoni lótartáshoz? Sok kérdés adódik, és bár a lovakhoz ma már majdnem annyian értenek kis hazánkban, mint a focihoz, a Petcastnak ebbe az adásába én mégis egy lógyógyász-specialistát hívtam Szegedről: Krajcsovics Lászlót.

Az adásból kiderül: nem megvenni drága a lovat, még csak nem is a bértartás, hanem a gyógyítása, ha baj van. Márpedig a lónak sok baja lehet: lesántulhat, hullhat a szőre, mehet a hasa, elakadhat a nyelőcsövében egy nagyobb, de egy kisebb falat is. Ezért indulásnál a legfontosabb, hogy kell egy bankszámla, amin rajta van 2 millió forint vésztartalék. Egy kólika el tud vinni annyi pénzt, amire az ember gondolni sem tud, hogy kell – magyarázza Krajcsovics László, a Szögedi Ló- és Kisállat Ambulancia vezetője.

A ló sztyeppei állat, a komfortzónája mínusz 10 és plusz 10 fok között van, nem fázik, ily módon nem igényli az istállót. Nagyon jól bírja a szélsőséges időjárási viszonyokat. Persze, a nagyon nagy melegtől és a nagyon durva hidegtől óvni kell. De verheti az eső, megfázni nem fog, nem is lehet náluk alkalmazni pl. a fagyasztásos gyógymódokat, mert nem igazán tudnak megfagyni.

Más érdekességeket is megtudhat a lóról, aki meghallgatja az adást. Például, hogy vajon baj-e, ha a ló csak zabon és szénán él. Vagy, hogy melyek azok a jutalomfalatok, amelyekkel vigyázni kell, mert könnyen megakadhatnak a pacink torkán.
 
A felelős állattartás a ló esetében is alapkövetelmény, a jó gazda gondossága velük kapcsolatban is előírás!
 

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

       

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

#38 Jó ajándék egy kisállat? (remake)

#38 Jó ajándék egy kisállat? (remake)

Az állattartás felelősség, amit fontos önként vállalni és készülni rá. Az ajándékozás is az, főleg, ha egy évekig, évtizedekig élő kis lény az ajándék.

#37 Kövér kedvencek – az elhízás veszélyei

#37 Kövér kedvencek – az elhízás veszélyei

Az elhízás az állatoknál is népbetegség. A cicák és kutyák körében a 60 százalékot eléri a túlsúlyos, 45 százalékot a kifejezetten elhízott kisállatok aránya.

#36 A gyász gazdik számára is nehéz

#36 A gyász gazdik számára is nehéz

A gyász megélése a kisállatok gazdijainál is fontos. Ez feltétele annak, hogy tovább tudjunk lépni, és akár új kisálattársat magunk mellé venni.

Youtube short

Közösségi média