Kutya, macska az autóban
Ha kutya vagy a cica utazik az autóban, nemcsak a kényelem a fontos. Arra is érdemes figyelni, hogy az autózás mindenki számára biztonságos legyen.

Az utazás során a biztonság is legyen szempont

3. évad #6

Sokféle megoldás létezik a kutya, macska elhelyezésére az autóban. A választás során nem árt, ha a kényelem mellett a biztonság is szempont.

Az autóban is fő a biztonság!

Gyakran látni videókat és fotókat, ahol a kutya vagy a macska a gazdi ölében ül, vagy fel-alá mászkál az autóban. Érdemes tudni, hogy ezzel nem szemben a KRESZ szerint az élő állatot rakományként kell rögzíteni az autóban. De ez csak az egyik dolog. A másik, hogy ha a cica vagy a kutya nincs rögzítve, azzal veszélyeztetjük az ő életét és az emberekét is. Egy ütközésnél még egy ötkilós állat is súlyos sérüléseket okozhat az emberekben, és is komolyan megsebesülhet. Ha a kutyának nincs fix helye az autóban, ütközés vagy borulás esetén össze-vissza törheti magát, ha pedig lehetősége van rá, az ijedtség miatt kiugorhat, vagy elmenekülhet, és akár tömegkarambolt is okozhat egy forgalmas úton.

Ahogyan az adás egyik gyakorlott kutyás utazó vendége, Ruskó Beatrix mondja: ez nem riogatás, hanem egy felelős gazdihoz méltó magatartás. Ne tegyünk olyat, ami bajt okozhat nekünk, kutyánknak vagy másoknak.

A kutya, cica sokféle módon tartható egy helyben az autóban. Vannak biztonsági övhöz rögzíthető hámok, utazótáskák, textil vagy egyéb anyagból készülő boxok, csomagtér elválasztók és rácsok. Bea szerint ha csak az a cél, hogy a kutya egy helyben maradjon, és ne mászkáljon a kocsiban, akkor a többség ennek a célnak megfelel. Azonban egy esetleges ütközéskor ezek nem nyújtanak maximális védelmet, mivel a kutya nincs teljesen védve. Azoknak, akik sokat autóznak, akár külföldre is, érdemes megfontolniuk egy töréstesztelt fém box beszerzését, amit rögzíteni lehet az autóban. Bea is ilyenben utaztatja a négy border colliját, akik igazi négylábú társak az életében:

Hasonló boxokban utazott a Kutyák Határok Nélkül kutyás mentőcsapat csapatvezetője Leczki Sarolta és az egyik csapattag, Kröpfl Elzsébet, valamint 8 mentőkutyájuk is, amikor súlyos baleset érte őket. Saci, Böbe és a kutyák egy franciaországi tréningről tartottak hazafelé az autópályán 2023. november 8-án. Egy kamionsofőr rosszul lett a szemközti sávban, áttörte az elválasztó korlátot, és nagy sebességgel beléjük ütközött, majd a mögöttük haladó kamion is beléjük rohant. A kocsi totálkárosra tört, de sem a két- sem a négylábú utasok nem sérültek meg. Böbe szerint ebben alapvető szerepe volt annak, hogy az ebek töréstesztelt alumínium boxokban utaztak.

Utazás autóban – így készülj!

Utazás előtt fontos gondoskodni a kutya oltásairól, útleveléről és szükség esetén a titer-tesztjéről. Hogy ezt melyik országban várják el a hatóságok, arról ugyanúgy érdemes előre tájékozódni, mint az állatokra vonatkozó helyi be- és utazási szabályokról. Mert általában ugyan az az előírás, hogy rögzítve kell legyen a kutya, cica az autóban, de van, ahol ennél konkértabban leírják, pontosan mit várnak el, és komoly pénzbüntetésre számíthat, aki vét az előírások ellen.

A hosszú utakra érdemes jóval az indulás előtt felkészíteni a cicát, kutyát. Főleg, amelyik rosszul bírja a mozgó járművet. A legött kisállat azonban türelemmel hozzásztotható az autózáshoz ugyanúgy és az utazó boxhoz is. Sőt, ez utóbbi számukra kifejezetten otthonos lehet egy-egy hosszabb túra, kirándulás, pancsolás után, mert semmi nem zavarja őket a pihenésben.

Biztonságos utazást és kellemes nyarat kívánunk!

Címkék: autó | box | nyaralás | utazás

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

    

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

A kutya szőre nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is védi őt. Ezért jogos kérdés, hogy nyírni vagy nem nyírni, még akkor is, ha nagyon meleg van.

Minden kutya tud úszni?

Minden kutya tud úszni?

Sok kutya imádja a vizet és jól tud úszni. És vannak kutyafajták, amelyek alkalmatlanok az úszásra, vagy sokkal kevésbé jól úsznak. Nézzük, melyik melyik!

Kutya babakocsi!?

Kutya babakocsi!?

A kutya babakocsi egy speciálisan kialakított szállító eszköz. Olyan, mint egy normál babakocsi, de kifejezetten állatok számára, az ő igényekre tervezték.

Youtube short

Közösségi média