Mit eszik a kutya?
Eljött az idő, hogy leszámoljunk a kutyaetetési tévhitekkel, hamis vagy félinformációkkal. Nézzük meg, mit eszik, ehet valójában a kutya!

Le a kutyaetetés körüli mítoszokkal!

2. évad #6

A kutyaetetés körüli tévhiteket ezúttal is egy szakértő segít eloszlatni és tisztázni: mit eszik, ehet valójában a kutya. Az adás vendége Fodor Kinga állatorvos, kisállattáplálási szakértő, aki könyvet is írt a témában Mit egyen a kutyám címmel.

Állítások arról, mi a jó a kutya számára. És válaszok, hogy valóban mi a jó, ha mit – és hogyan – eszik a kutya.

 1. Állítás: A tápok, konzervek egészségtelenek, természetellenes ezekkel etetni a kutyát. 

  Válasz: Tényleg egy természetellenes táplálási mód, mert az állatok a természetben nem konzervből, meg zacskóból szerzik a táplálékaikat. De ha belegondolunk, az is természetellenes, ahogyan tartjuk ma az állatainkat. Ebben a környezetben legalább olyan táplálékot adjunk az állatnak, aminek a beltartalma, összetétele megközelíti azt, amire a fajnak a leginkább szüksége van. A tápok minősége azonban nagyon eltérő, fontos a körültekintő választás!

  2. Állítás: A kutya ragadozó, nyers hússal kell etetni.

  Válasz: Azt szokták mondani, hogy a farkas sem főzi meg nagy kondérban a táplálékot. Igen ám, csakhogy amíg a farkasból kutya lett, addig eltelt százezer év, és azokból a farkasokból lettek kutyák, akik nagyon jól alkalmazkodtak ahhoz a táplálékhoz, amit az ember fogyaszt. Másrészt a farkasok átlagosan 4-5 évig élnek, maximum 6. A kizárólag nyers hússal, csonttal etetés nagyon súlyos kalcium- és jódhiányhoz vezet már egy éven belül. A nyers vagy a B.A.R.F. etetést lehet jól, sőt professzionálisan csinálni, de ehhez nagyon kell érteni.

  3. Állítás: A házi koszt a legjobb a kutyának.

  Akkor, ha tényleg tudjuk, hogy mit adunk a kutyának, és nem az általunk el nem fogyasztott maradékokból rakunk össze valamit, mint a konyhamalacnak. A házi koszt jó esetben egy kimondottan a kutya számára válogatott alapanyagokból összeállított takarmánykeverék.

  5. Állítás: A csirkés tápok allergiát okoznak.

  Válasz: A statisztikák szerint ez nem igaz. Tíz vakarózó, bőrszőrtüneteket mutató kutyából mindössze egy táplálékallergiás, és az összes táplálékallergiás kutyának csak körülbelül a 4-5 százaléka allergiás kimondottan a csirkére. Sokkal gyakoribb a marhahúsallergia kutyáknál.


  7. Állítás: Fontos, hogy a kutya étrendje változatos legyen. Aki táppal etet, időnként váltogassa azt.

  Válasz: A teljesértékű táp lényege, hogy gyakorlatilag minden tartalmaz, amire a kutyának szüksége van. Ha azt látjuk, hogy a kutya jó étvággyal megeszi a tápot, egészséges, szép a szőre, megfelelő a vitalitása, akkor biztosak lehetünk benne hogy megfelelő az az eledel. A kutya nem ember, nem vágyik mindig új ízekre, ezt csak mi, emberek gondoljuk, mert mi szeretjük a változatosságot.

  8. Állítás: Naponta többször kell etetni.

  Válasz: Egészséges felnőtt kutyát egy nap egyszer kell megetetni. A húsevő ragadozók emésztése másként működik, mint az emberé. Ha egyszer egy nap megkapja az adagját, majd az 24 óráig emésztheti, az számára az ideális. Vannak természetesen kivételek: a kölyköket gyakrabban kell etetni, a gyomorcsavarodásra hajlamos, nagy testű kutyának kétszer adjunk enni és az 5 kg alatti fajtáknak is, mivel náluk sokkal gyorsabb az anyagcsere.

  9. Állítás: Egy héten legalább egyszer kell koplaló napot tartani.

  Válasz: Nem kell, de lehet. Az ideális kondíció megtartásának az egyik nagyon jó módja a koplalónap. Ez nem okoz egyik kutyának sem akkora szenvedést, mint ahogy ezt mi emberek gondoljuk. Ellenben kapunk egy hosszú életet élő egészséges, nagyon jó kondícióban lévő kutyát. Az 5 kiló alatti kutyáknál azonban nem szabad koplalónapot tartani.

  10. Állítás: A válogatós állat is ráfanyalodik az ételre, ha éhes!

  Válasz:

  Ez így van. A kutya leginkább akkor lesz válogatós, ha megszokta, hogy válogathat. Tehát, ha kap valamit, és nem tetszik neki, akkor néz a nagy szemeivel, és mi mindennel megkínáljuk, csak hogy egyen. Nyugodtan lehet azt csinálni ilyen kutyánál, hogy letesszük neki a számára megfelelő keveréket vagy tápot, nem eszi, elveszük. Fél nap után megint odaadjuk, nem eszi, elveszük. Másfél-két nap után már a kutya el fogja kezdeni enni, hiszen éhes. Drasztikus módszermek tűnik, de az esetek 99%-ában működik.

  Fodor Kinga kisállattáplálási szakértő állatorvostól a Petcast adásában korábban már hasznos tanácsokat kaphattál arról, milyen veszélyekkel jár, ha túlsúlyos lesz a kedvenced, és hogyan előzheted meg az elhízást. De beszélgettünk vele a kutyákra veszélyes ételekről, meg arról is, hogyan vigyázzunk kisállatainkra karácsony környékén.

  Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

  Kattints és hegyezd a füled!

      

  Ezek is  érdekelhetnek

  A téma hasonló, az infó új!

  Miért PetCast?

  A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

  Legújabb epizódok

  Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

  Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

  A kutya szőre nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is védi őt. Ezért jogos kérdés, hogy nyírni vagy nem nyírni, még akkor is, ha nagyon meleg van.

  Minden kutya tud úszni?

  Minden kutya tud úszni?

  Sok kutya imádja a vizet és jól tud úszni. És vannak kutyafajták, amelyek alkalmatlanok az úszásra, vagy sokkal kevésbé jól úsznak. Nézzük, melyik melyik!

  Kutya babakocsi!?

  Kutya babakocsi!?

  A kutya babakocsi egy speciálisan kialakított szállító eszköz. Olyan, mint egy normál babakocsi, de kifejezetten állatok számára, az ő igényekre tervezték.

  Youtube short

  Közösségi média