Kövér kedvencek – az elhízás veszélyei
Az elhízás az állatoknál is népbetegség. A cicák és kutyák körében a 60 százalékot eléri a túlsúlyos, 45 százalékot a kifejezetten elhízott kisállatok aránya.

1. évad #37

 

Az elhízás manapság az egyik legsúlyosabb civilizációs probléma. Nemcsak az embereknél, de az emberekkel együtt élő állatoknál is!

Aki túlzabáltatja és malaccá hizlalja a kutyáját, macskáját, ugyanúgy állatkínzást követ el, mint aki éhezteti, és az állat csontsoványra fogy – szögezi le az adás vendége, Fodor Kinga kisállattáplálási specialista állatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetője.

 

A kövér kedvencek, hasonlóan a kövér emberekhez, döntően csak akkor kerülnek állatorvoshoz, amikor valamilyen betegség kialakult az elhízás következtében. Ilyen lehet az ízületi problémáktól kezdve a cukorbetegségen át a pajzsmirigy problémákig sokminden.

Az adásból kiderül, hogyan tudjuk objektíven megállapítani, hogy cicánkon, kutyánkon van-e súlyfelesleg. Az is, melyek azok a fajták, amelyek hajlamosabb az elhízásra vagy épp ellenkezőleg. Fodor Kinga beszél arról is, hogyan érdemes hozzáfogni a fogyókúrához, mikor kell feltétlenül állatorvost bevonni. De ami a legfontosabb: hogyan NE hizlaljuk el kutyánkat, cicánkat.

Szeretnéd tudni mivel táplálhatod, ha azt szeretnéd, hogy egészséges maradjon? Akkor hallgasd meg ezt az adást. Ha pedig arra is kíváncsi vagy, milyen emberi táplálékok veszélyesek a kutyára, macskára, akkor ide hallgass!

 

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

    

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

A kutya szőre nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is védi őt. Ezért jogos kérdés, hogy nyírni vagy nem nyírni, még akkor is, ha nagyon meleg van.

Minden kutya tud úszni?

Minden kutya tud úszni?

Sok kutya imádja a vizet és jól tud úszni. És vannak kutyafajták, amelyek alkalmatlanok az úszásra, vagy sokkal kevésbé jól úsznak. Nézzük, melyik melyik!

Kutya babakocsi!?

Kutya babakocsi!?

A kutya babakocsi egy speciálisan kialakított szállító eszköz. Olyan, mint egy normál babakocsi, de kifejezetten állatok számára, az ő igényekre tervezték.

Youtube short

Közösségi média