gazda
Tudod, mik egy gazdi kötelességei?
Minden állattartónak a jó gazda gondosságával kell eljárnia – mondja az állatvédelmi törvény. De mit jelent ez, pontosan mik egy gazdi kötelességei?

Az állatvédelmi törvény szerint alapelvárás a „jó gazda gondossága”

1. évad #08

Ebben az adásban Vetter Szilviát, az Állatorvostudományi Egyetemen működő Állatvédelmi Központ vezetőjét kérdezem arról, hogy pontosan mik egy gazdi kötelességei az állatvédelmi jogszabályok szerint. S hogy mi mindent is jelent a gyakorlatban a „jó gazda gondossága” fogalom.

Vendégem elmondja, milyen kötelezettségeket rónak a jogszabályok az állattartókra. Nemcsak azokra, akiknek a tulajdonában van az adott kisállat (vagy ahogyan a törvényben fogalmaznak: kedvtelésből tartott állat). Hanem azokra is, akikre éppen rábízták azt a cicát, kutyát, madarat vagy aranyhörcsögöt.

Az adásból kiderül, hogy komoly pénzbüntetésre számíthat, akinek a kutyája rendszeresen kijár a rossz kerítésen vagy a nyitva hagyott kapun, nem beszélve az önsétáltató ebzet gazdájáról. Az a gazdi is mélyen a zsebébe nyúlhat, aki lusta a zsebébe nyúlni egy zacskóért, hogy felszedje a kutyagumit. Jogász vendégem arról is beszél, hogy aki sorsára hagy, kidob vagy elűz egy állatot, akár 2 év börtönt is kaphat, mert ez már állatkínzásnak minősül.

De beszélünk például a szabadban tartott állatokkal kapcsolatos teendőkről és a kijárós macskatartásról is. Olyan alapvetően fontos téma is szóba kerül, mint hogy mi mindent kell(ene) mérlegelnie mindenkinek, mielőtt bármilyen állatot magához vesz, és gazdi lesz. Elsősorban azért, mert ez egy évekre, évtizedekre szóló felelősség, ami bizony sokba is kerül.

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

    

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

A kutya szőre nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is védi őt. Ezért jogos kérdés, hogy nyírni vagy nem nyírni, még akkor is, ha nagyon meleg van.

Minden kutya tud úszni?

Minden kutya tud úszni?

Sok kutya imádja a vizet és jól tud úszni. És vannak kutyafajták, amelyek alkalmatlanok az úszásra, vagy sokkal kevésbé jól úsznak. Nézzük, melyik melyik!

Kutya babakocsi!?

Kutya babakocsi!?

A kutya babakocsi egy speciálisan kialakított szállító eszköz. Olyan, mint egy normál babakocsi, de kifejezetten állatok számára, az ő igényekre tervezték.

Youtube short

Közösségi média