Divat egzotikus állatot tartani
Házi kedvencet jól tartani nem könnyű, a különleges, egzotikus állatok pedig nem is élnek olyan régen mellettünk, mint a kutya vagy a macska.

3. évad #5

Egyre többen vásárolnak például gekkót, degut, kakadut, kígyót vagy akár kengurut. Anélkül, hogy tisztában lennének azzal, milyen módon kell ezeket a különleges, egzotikus állatokat tartani, mivel és hányszor kell etetni stb. Sajnos, emiatt nagyon sok rágcsáló, hüllő és madár él rossz körülmények között. Akár úgy is, hogy ennek a saját gazdái sincsenek tudatában.

A négy fal közti, nem szándékos állatkínzás egyáltalán nem ritka. Az egzotikus állatok fogyóeszközök a meggondolatlan állattartóknál. Ezek a vétlen áldozatok pedig, ahogyan a szakértők fogalmaznak, „néma sikolyra tátják szájukat”.

Az adás vendégeivel, Kajó Cecília jogásszal, a Bojtár Telefonos Jogsegélyszolgálat titkárával, és Némedi Edinával, az Állatmentő Szolgálat munkatársával most a tudatosság fontosságáról és az impulzusvásárlás következményeiről beszélgetünk, arról, hogy

  • nem lehet bármilyen egzotikus állatot otthon tartani, ezt nemzetközi egyezmény (CITES) szabályozza,
  • az egzotikus állatok tartása, állatorvosi kezelése drága,
  • lehet, hogy már eleve betegen vásároljuk meg az állatot a kereskedőtől, szaporítótól, de erről sejtésünk sincs,
  • az egzotikus állatok többsége tünetrejtő, mert préda, ezért mire a rossz tartás miatti betegség jeleit mutatja, sokszor már menthetetlen,
  • rengetegen akarnak megszabadulni az átgondolatlanul vásárolt egzotikus állatoktól, ami már a mentésükkel foglalkozó szervezetek számára is kihívást jelent.

2023-ban egyetelen hónap alatt több mint száz állatot akartak gazdái leadni valamelyik állatvédelmi szervezetnek, de azok kapacitása (elhelyezés, karantén, szűrővizsgálatok, gyógykezelés, műtétek stb.) véges. A bekerülő állatok ellátási, kezelési költségei összességében meghaladták volna a 10 millió forintot!

Az egzotikus állatok tartása kiemelt felelősség. Erről ebben az adásban Schütz Éva egzotikus állatorvos részletesen beszélt. Ha nem értünk hozzá, vagy nem szeretnénk sok energiát a megtanulásába fektetni, akkor inkább ne tartsunk ilyet!

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

    

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

Kutyabunda: nyírni vagy nem nyírni?

A kutya szőre nemcsak a hidegtől, hanem a melegtől is védi őt. Ezért jogos kérdés, hogy nyírni vagy nem nyírni, még akkor is, ha nagyon meleg van.

Minden kutya tud úszni?

Minden kutya tud úszni?

Sok kutya imádja a vizet és jól tud úszni. És vannak kutyafajták, amelyek alkalmatlanok az úszásra, vagy sokkal kevésbé jól úsznak. Nézzük, melyik melyik!

Kutya babakocsi!?

Kutya babakocsi!?

A kutya babakocsi egy speciálisan kialakított szállító eszköz. Olyan, mint egy normál babakocsi, de kifejezetten állatok számára, az ő igényekre tervezték.

Youtube short

Közösségi média