ajándék
Jó ajándék egy kisállat?
Az állattartás felelősség, amit fontos önként vállalni és készülni rá. Az ajándékozás is az, főleg, ha egy évekig, évtizedekig élő kis lény az ajándék.

1. évad #38 (remake)

Jó ajándék lehet-e egy cica, kutya vagy más kisállat? „Én egyáltalán nem szeretem azt, amikor állatot ajándékba adunk, mindegy, hogy milyen fajú állatról beszélünk. Az állattartás felelősség.”

Ez a summás véleménye az állatajándékozásról az egyik legismertebb pszichológus, állatorvos, viselkedésterapeutának. Sátori Ágnes ebben az adásban meg is indokolja, miért nem tartja jó ötletnek élőlényt adjunk bárkinek is ajándékba. „Én abban hiszek, hogy amikor egy élőlényt magamhoz veszek, legyen az akár állat, akár mondjuk egy fa, amit betelepítek a kertembe, az felelősség, és nem egy hónapra gondolkozom, hanem évekre előre.”

Ebben a Petcast podcast epizódban beszélgetünk arról is, miért kell(ene) tudatosan dönteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. Arról is, hogy milyen következményekkel járhat – az állatra és ránk nézve is – ha mégis elgyengülünk. Mondjuk, a gyerek nyaggatásának engedve viszünk haza bármilyen kiskedvencet. „Ha az ember nem önként vállal felelősséget, akkor a nehéz időszakokban nehezebb kitartani” – mondja Sátori Ágnes. Erre gondolni kell akkor is, amikor egy idős és/vagy egyedülálló rokonnak, barátnak szeretnénk az életét egy ajándék kisállattal gazdagabbá, színesebbé tenni. Az idősek sokszor nem azért nem vesznek magukhoz cicát vagy kutyát, mert nem szeretnének, hanem mert már számolnak azzal, hogy bármikor érheti őket baj, és akkor nem biztos, hogy lesz, aki gondoskodni tud a szeretett kisállatukról.

Cicát, kutyát ajándékba adni azért sem jó ötlet, mert fontos (lenne) minden szempontból felkészülni egy állat fogadására, az azzal járó nehézségekre, kihívásokra. Ez pedig ilyen esetben végképp nem lehetséges. Ha tehát úgy gondolod, hogy egy cica, kutya, vagy akár „csak” egy hörcsög lenne valaki számára a legjobb ajándék, inkább hallgass ide!

Ezt a podcast epizódot itt is meghallgathatod:

Kattints és hegyezd a füled!

     

Ezek is  érdekelhetnek

A téma hasonló, az infó új!

Miért PetCast?

A Petcastban olyan kérdésekről beszélgetek, amelyek szerintem minden állattartó számára fontosak vagy érdekesek, olyanokkal, akik, okosak, hitelesek vagy éppen szórakoztatók, de mindenképpen értenek ahhoz, amiről beszélnek.

Legújabb epizódok

Elveszett? Ellopták? Találtad?

Elveszett? Ellopták? Találtad?

Talált kutya, cica? Elveszett, ellopott kisállat? Mi ilyenkor a teendő, a lehetőség? Kit hívjunk fel, hová forduljunk?

Youtube short

Közösségi média